W jaki sposób rozpoznać pyszne sushi?

Hobby

06-10-2022

Sushi jest popularne w Polsce już od dłuższego czasu, chociaż są osoby, które do chwili obecnej nie zdecydowały się na jego spróbowanie. Początkowo mogły do tego zniechęcać dość wysokie ceny, ale właściwie obecnie nie są one już zawyżone w żaden sposób. Taka sytuacja mogła wynikać z faktu trudności w pozyskiwaniu składników do wykonania tej potrawy, przez niektórych była uznawana za luksusową. Na szczęście dzisiaj sytuacja wygląda zupełnie inaczej, a restauracji serwujących sushi wręcz przybywa.

W jaki sposób rozpoznać pyszne sushi?

Sztuka rozpoznawania dobrego sushi

Fakt, że powstało i nadal powstaje wiele restauracji z sushi w menu sprawia, że trudno zdecydować się na konkretną. Podstawą wyśmienitego sushi jest świeżość wszystkich produktów oraz ich najwyższa jakość. Dzieje się tak, ponieważ wykorzystywane są one w surowej postaci, dlatego nieznane źródło ich pochodzenia może prowadzić na przykład do zatrucia pokarmowego. To podstawowa zasada, świadczy o tym, że potrawa jest zdrowa i bezpieczna do spożycia. Absolutnie niedopuszczalne jest przyrządzanie sushi z produktów pochodzących z marketów, przecież nikt nie wie, ile czasu te składniki tam leżą. Znajdując najlepsze sushi w warszawie można mieć pewność, że świeżość i pochodzenie produktów jest zachowane na wysokim poziomie. Surowe ryby nie wydzielają żadnego zapachu, więc jest to znak, że mamy do czynienia z dobrymi składnikami. Omijać należy natomiast lokale, w których wyczuwalna jest nieprzyjemna woń z kuchni, prawdopodobnie winne są nieświeże ryby. Warto zwracać uwagę na wygląd kawałków ryby, zdrowy miąższ powinien być półprzezroczysty i błyszczący, bez jakichkolwiek plam. Wyjątkiem od reguły może być jedynie wygląd tuńczyka, który po obróbce tlenkiem węgla może przybierać lekko różowy kolor.

Liczy się także sposób podania sushi

Zamawiając najlepsze sushi w Warszawie liczy się także na właściwe podanie potrawy, w końcu najpierw jemy oczami. Ogromne znaczenie mają wszelkie dodatki, czyli sos sojowy, marynowany imbir, wasabi. Do przygotowania sushi używa się kleistego ryżu, który swoje właściwości zawdzięcza dodatkowi w postaci dużej ilości skrobi, po ugotowaniu dodaje się octu ryżowego. Generalnie kuchnia japońska uznawana jest za jedną z najzdrowszych na całym świecie, ponieważ jest małokaloryczna i lekkostrawna. Dodatkowo znajduje się w niej dużo cennych substancji odżywczych, więc ma niepowtarzalne walory smakowe. Tutaj znowu pojawia się ta sama zależność, czyli jakość używanych składników - im świeższe, tym zdrowsze dla organizmu. Najlepsze sushi w Warszawie łączy w sobie wszystkie najważniejsze cechy potraw japońskich, jest źródłem węglowodanów, białka i dostarcza odpowiednią ilość tłuszczów. Nie można oczywiście zapominać o witaminach z grupy B, składnikach i solach mineralnych. To wszystko sprawia, że restauracje serwujące sushi przeżywają prawdziwe oblężenie, zwłaszcza gdy proponują dostawy pod wskazany adres. Nie zawsze bowiem jest czas na osobiste odwiedziny lokalu, a nie można pozwolić na odmawianie sobie przyjemności skosztowania tak dobrej potrawy.

Podobne artykuły